Снимка pexels.comПроучване сред голяма група жени, които вече са преминали през

...
Снимка pexels.comПроучване сред голяма група жени, които вече са преминали през
Коментари Харесай

Натрупаните мазнини по тялото определят сърдечносъдовия риск

Снимка pexels.com

Проучване измежду огромна група дами, които към този момент са минали през менопаузата, открило, че сърдечносъдовият риск е обвързван с натрупването на мазнините по тялото.

Съществуващите изследвания демонстрират, че показателят на телесна маса на човек (ИТМ), изчислен въз основата на общото тегло и височината, е обвързван с риска от сърдечносъдови събития.

Колкото по-висок е ИТМ на даден човек, толкоз по-голям е рискът от инсулт, сърдечни болести и сходни събития и положения.

Новите проучвания от Медицинския лицей на Алберт Айнщайн в Ню Йорк и други институции насочват към още един евентуален фактор, а точно - къде мазнините се натрупват по тялото, написа на уеб страницата medicalnewstoday.com, представен от zdrave.to.

Новото изследване, резултатите от което са оповестени в Европейския сърдечен вестник, преглежда данни от 161 808 дами на възраст 50-79 години, с цел да се откри дали ИТМ или разпределението на мазнините е обвързвано с кардиоваскуларен риск. 

Всички участници били записани в Инициативата за здраве на дамите. Последващата информация за здравето им била разполагаем от 1999 година до края на февруари 2017 година

През целия интервал на проучването обаче откривателите записали 291 нови случая на сърдечносъдови болести.

В изследването откривателите измервали мастната тъкан в тялото посредством двойна енергийна рентгенова абсорбциометрия, тип сканиране, което прави оценка мастната, мускулната и костната компактност на индивида. Екипът намерил модел.

Жените с най-голям % на мазнини към корема и ханша, давайки им форма на тялото вид ябълка, са имали най-голям риск от сърдечносъдови болести.

Тези дами са имали повече от три пъти по-висок риск от сърдечносъдови болести от връстниците им с невисок % на мазнини към корема и по-висок % мазнини по краката - форма на тялото вид круша. 

“Все отново, телесното тегло наподобява не визира този риск.

Нашите резултати демонстрират, че дамите в постменопауза, макар че имат обикновено тегло, могат да имат друг риск от сърдечносъдови болести заради особеното систематизиране на мазнините към талията или по краката им.

В допълнение към общия надзор на телесното тегло, хората може да се наложи да обръщат внимание и на районните си мазнини, даже и на тези, които имат естествен ИТМ ”, споделя водещият създател доктор Кибин Ки.

Освен това откривателите настояват, че единствено намаляването на количеството на мастните телесни мазнини може да помогне за намаление на риска от сърдечносъдови болести.

Изследователите пресмятат, че при към 6 от 1000 участници на година може да се предотвратят сърдечносъдовите болести.

Сред 1000 дами, които усилват мастната тъкан сред 42 и 49%, към три случая на сърдечносъдови болести на година могат да бъдат предотвратени, открили откривателите.

Въпреки това доктор Ки предизвестява, че тези данни може да не се отнасят за всички.

“Важно е да се означи, че участниците в нашето изследване са били дами в постменопауза, които са имали релативно по-висока мастна маса както в зоните на талията, по този начин и по краката им.

Дали моделът на асоциациите може да се заключи за по-младите дами и за мъжете, които имат релативно по-ниски районни мазнинни равнища, остава неразбираемо ”, споделя той. 

В същото време, откривателите считат, че актуалните им открития дават съображение да се употребяват измервания, разнообразни от ИТМ, когато се има поради рискът от сърдечносъдови болести.

“В рутинната клинична процедура ИТМ е общ метод за оценка на риска от сърдечносъдови болести, само че нормално единствено при хора с ИТМ сред 25 и 34,9 ”, изяснява Ки.

- “Някои хора, които са категоризирани с обикновено тегло, може да не бъдат приети като изложени на нараснал риск от сърдечносъдови болести, дължащи се на разпределението на телесните мазнини, и по тази причина да не се предлагат превантивни ограничения.

Нашите констатации акцентират нуждата от потребление на антропометрични ограничения, които по-добре отразяват районното систематизиране на мазнините, с цел да се разпознава нарасналият риск от сърдечносъдови болести.

Това са значими проучвателен насоки за бъдещи проучвания на хората ”, прибавя той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР